……

Slusam meni dragu osobu koja prolazi kroz tezak period poslije razvoda. Nije jednostavno biti s nekim i onda morati otici, a planiras sa tom osobom da provedes citav zivot. Nije joj jednostavno i treba joj vremena. Pruziti podrsku i biti za nju tu, to je jedino sto mogu uciniti. Saslusati i suosjecati sa njom. U zivotu nije uvijek sve tako kako bi mi zeljeli.Ponekad mora da nas zaboli da bi naucili lekcije koje trebamo da naucimo. Samoca mnogim ljudima pada tesko, a kada bi razmislili da nikada nismo sami i nebi toliko trebala teska samoca da bude. Jer, kada se iskreno zavoli dobije se neka posebna energija, elan koji nam daje snagu da obavljamo svoje obaveze i kad smo spavali samo par sati. Osmjeh covjeku zatrita na usnama i kada sam seta ulicom, jer ima razmisljati o cemu i kad je sam. Ljudi koji vole nikada nisu sami, u smislu usamljenosti i samoce. Obicno samoca je teska za mnoge ljude. Iako, osamljivati se s vremena na vrijeme je korisno.

Pored svih obaveza, trckaranja i svega onoga sto se treba obaviti u svakodnevnom zivotu zaboravljamo da trebamo voljeti. Trebamo voljeti svim svojim bicem, ali iskreno i ne glumiti. U ljubavi nebi trebalo biti glume. Ljubav je topla, njezna, nenametljiva i nesebicna. U ljubavi se mora imati strpljenja. Kada se spomene ljubav, vecina pomisli na ljubav prema partneru ili djeci. Voljeti mozemo razne ljude razlicitim intenzitetom, a i ljubavi prema njima su razlicite. Ipak, ona najljepsa ljubav je prema Stvoritelju. I o toj ljubavi ja najradije razmisljam i podsticem i druge na nju. Zato sto ta ljubav covjeka cini bogatijim, boljim i plemenitijim bicem, a sve ostale ljubavi su samo dar od Njega.

Ta ljubav pomaze covjeku da prevazidje teske momente u svom zivotu. Meni je pomogla da budem ono sto jesam i da imam snage da prevazidjem sve ono sto me snaslo u zivotu. Da ne zalim za onim sto je proslo i otislo vec da se koncentrisem na ono sto imam. Kada negativna razmisljanja uspijemo zamjeniti pozitivnim to nam pomaze da se osjecamo bolje.

Allah, dzelleshanuhu, suru El-Fatiha zapocinje sa Elhamdulillah (Hvala Allahu). Tu suru ucimo pet puta dnevno na namazu. Allahu nije potrebno da On sebe hvali. Nama je potrebno da zahvaljujemo Allahu, da bi se koncentrisali na pozitivne stvari u nasim zivotima. „A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: “Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, cini to u svoju korist, a ko je nezahvalan – pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan.” Mnogi Kur’anski ajeti nas podsticu na zahvalnost Allahu. Allahovom milosti mi se budimo ujutro, mi disemo i mi zivimo. Da zivot nije vrijedan zivljenja, Allah nas nebi ostavio u zivotu. Allah nama ne zeli uciniti nepravdu vec nam zeli pomoci da pronadjemo smisao zivota, da zavolimo ono sto nam je On dao. A to su nase sudbine, nasi zivoti koji su tako razliciti i u tome je velika blagodat. Da su nam zivoti isti, kako bi savjetovali jedni drugi i ucili jedni od drugih?! Nikad ne poredi svoj zivot sa drugima. Tvoje iskusenje, ma kako bilo slicno tudjem, je tvoje iskusenje i nikada nije isto. Budi sretan za druge ljude i raduj se njihovoj sreci, ali nikad ne pomisli da u njihovom zivotu je sve perfetkno. I ako oni imaju ono sto je tebi uskraceno, zahvali Allahu sto ti je uskratio nesto i omogucio put za Dzennet. Allah, koji je Milostiviji, i od majke prema svom djetetu ne uskracuje nesto svom robu sem ako mu ne zeli bolje da da. Kada bi sva iskusenja napisali na jedan list papira, a sve blagodati na drugi vidjeli bi da blagodati imamo vise u svojim zivotima.

Moja majka, rahmet joj dusi, voljela je Allaha i cesto bi govorila okani se dijete ispravljana krivih drina (kad bi mi nesto bilo krivo i kada bi se razocarala u postupke nekih ljudi) kod Allaha je jedino pravda i utjeha.

I zaista je tako…Sva “terapija” se svela na “ispravljanje krivih drina”…

skylar
Pronadji sebe i zavoli sebe onakvu kakvom te je Allah stvorio, zavoljece te i drugi. Jedino tako mozes biti potpuno sretna. Ne moras ici hiljadama kilometara daleko da otkrijes sebe, vec je samo potrebno da “zaviris unutra” i ne pokusavas biti ono sto nisi, vec budi najbolje ono sto jesi.

Komentariši