Odgajanje djece da govore istinu

Mi zivimo u vremenu kad je laz postala trend i sredstvo sa kojim se sluze odrasli dok djeca to uce jos od malih nogu. Laz  je nekad sredstvo brze zarade, a istinoljubivost mahana i naivnost.

Cesto cujem omladinu kako govori da se bez kredita i lazi ne moze danas zivjeti. Kao da su se u nasem vremenu obistinile rjeci Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: "Doci ce vrijeme obmana u  kojem ce ljudi vjerovati lazovu, a istinoljubivog ce utjerivati u laz. Prevaranta ce smatrati povjerljivim, a povjerljivog covjeka ce nazivati prevarantom." (Ibn Madze)

Takvo stanje nas nebi smjelo pokolebati da ne govorimo istinu i da ne ucimo svoju djecu da govore samo istinu. Da nauce da se ne trebaju sluziti sa spletkama i lazima da bi postigli nesto u zivotu. Da se druze sa onima koji vole istinu i brane istinu. Treba ih uciti da se ne priklone drugima i da ih ne slijede u onom sto nije za njihovo dobro, vec da budu individualni. Da budu poput bisera medju obicnim kamenjem, tako da se uvijek vidi i do izrazaja dodje cistoca njihove vjere i ljepota njihova morala.

Koliko je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, drzao do tog i koristio je svaku priliku da ukaze na vaznost istinoljubivosti u odgoju djece. Naime, ashab Abdullah ibn Amir je rekao: "Jednog dana dok je Poslank, sallallahu alejhi ve sellem, sjedio u nasoj kuci, majka me je zvala:’ Dodji da ti nesto dam!’ Tad joj se Poslani, sallallahu alejhi ve sellem, obratio rijecima: ‘Sta si mu mislila dati?’ Rekla je: ‘Datule.’ Na to je Muhammed, alejhiselam, kazao: ‘Da si ga zovnula, a da mu nisi nista dala, to bi ti bilo upisano kao laz.'" (Ebu Davud)

skylar
Pronadji sebe i zavoli sebe onakvu kakvom te je Allah stvorio, zavoljece te i drugi. Jedino tako mozes biti potpuno sretna. Ne moras ici hiljadama kilometara daleko da otkrijes sebe, vec je samo potrebno da “zaviris unutra” i ne pokusavas biti ono sto nisi, vec budi najbolje ono sto jesi.

Komentariši